Huskysafarit yli 30 vuoden kokemuksella

Meillä on pitkä kokemus huskyista ja
matkailijoiden palvelemisesta.

Haluamme tehdä asiat aina vain paremmin: tarjota vieraillemme ikimuistoisia kokemuksia, hauskoja huskysafareita ja kodikkaan majoituksen!

Näin idea Guesthouse Huskysta syntyi

Kesällä 2009 perheemme teki unohtumattoman matkan Islantiin. Se oli Outin unelmien täyttymys, sillä hän oli haaveillut matkasta Islantiin jo teini-iästä alkaen.

Matkan aikaiset majoitukset varasimme islantilaisilta maatiloilta, joista jotkut tekivät meihin suuren vaikutuksen. Oli mahtavaa rupatella isäntäperheen kanssa ja samalla tutustua paikallisten elämään. Vellirissä emäntämme kyseli mitä me teemme elääksemme. Kerroimme hänelle huskyfarmistamme Ivalossa, jolloin hän kysyi: ”Onko teillä myös majoitusta?” Se kysymys oli alku uudelle unelmalle…

Erinäisten vaiheiden jälkeen perustimme Guesthouse Husky Oy:n vuonna 2010 ja guesthousemme avattiin keväällä 2011. Monivuotinen ja -puolinen kokemuksemme matkailualalta antoi meille hyvän pohjan laajentaa yritystoimintaa majoituspuolelle. Tämän uuden askeleen myötä aloimme tarjota huskysafareita myös suoraan matkailijoille alihankkijana toimimisen lisäksi.

Outi Björkstedt.

Outi

Juha-Pekka ja huskyvaljakko.

Juha-Pekka

Juha-Pekka

1980-luvun alkupuolella Juha-Pekka opiskeli Partaharjun opistossa Savossa. Opiston silloisella rehtorilla oli mielenkiintoinen harrastus: valjakkokoirat. Hänen kauttaan Juha-Pekkakin kiinnostui huskyista ja valjakkoajosta ja oppi monia tarpeellisia taitoja kuten reen rakentamista.

Juha-Pekan äiti muistaa yhä tuon päivän, kun poika ilmestyi olohuoneen ikkunan taakse huskyn kanssa. Koska nuorella miehellä itsellään ei vielä ollut ajokorttia, Hikkori-niminen husky kuljetettiin Partaharjulta Kuvansiin Juha-Pekan hyvän ystävän Ilkan avulla. Saattaa olla, että myös Ilkan isä muistaa tapauksen: koira kuljetettiin hänen uudessa autossaan, mistä hän ei ollut kovin iloinen…

Niin kaikki siis alkoi. Vuonna 1988 Juha-Pekka muutti Ivaloon 17 huskynsa kanssa ja perusti valjakkokoiraretkiä tarjoavan yrityksen. Ystävällisen paikallisen avulla hän löysi sopivan tontin, jonne hän asettui koiriensa kanssa ja samalla paikalla toimimme edelleenkin. Juha-Pekka oli yksi ensimmäisistä henkilöistä, joka alkoi tarjota huskysafareita Lapissa.

Valjakkokisoista vauhtia

Juha-Pekka kilpaili pitkän matkan valjakkokisoissa jo 1980-luvulla.

Harrastuksen muututtua työksi aikaa ja energiaa kilpailemiselle ei kuitenkaan ollut pitkään aikaan. 2010-luvun alkupuolella Juha-Pekka innostui jälleen kilpailemisesta melko hyvin tuloksin. Tämän jälkeen meni taas useampi vuosi muiden aikaa vievien projektien ja töiden parissa eikä aikaa kilpailemiselle ja todelliselle treenaamiselle ollut.

Vuonna 2018 Juha-Pekka päätti kuitenkin osallistua Pasvik Trailiin Norjassa ja tuloksena oli avoimen sarjan voitto. Sama toistui vuonna 2019! Toivotaan, että tulevaisuudessa Juha-Pekka pystyy käyttämään laajaa osaamistaan rekikoirista enemmän myös kilpailujen parissa…

Savosta Lappiin

Myös Outi on alun perin kotoisin Savosta. Hän on aina ollut kiinnostunut vieraista kielistä ja ulkomaista ja niin hän päätyi opiskelemaan kansainvälistä markkinointia Vaasan Yliopistoon. Mielenkiinto vieraita kieliä kohtaan sai hänet lähtemään töihin niin Ruotsiin, Sveitsiin, Saksaan kuin Italiaankin – ennen kuin hän päätyi Lappiin.

Yhtenä kesänä Outi oli töissä bussioppaana saksalaismatkailijoille, jotka matkasivat Suomen läpi aina Nordkappiin asti. Hän rakasti tätä työtä, asiakkaita ja Lapin upeita maisemia! Laajentaakseen osaamistaan matkailualalta Outi päätti muuttaa Rovaniemelle. Myöhemmin hän muutti edelleen Sodankylään ja työskentelipä hän yhden kesän myös Utsjoella. Vuonna 1995 Outi asettui asumaan Saariselälle, jossa hän työskenteli Lapin Eräsafareilla useita vuosia. Tämän työn kautta Outi myös tutustui Juha-Pekkaan.

Lapset

Lasten saaminen oli aina Outin haaveissa ja niinpä hän oli todella onnellinen saadessaan olla useamman vuoden kotona lasten kanssa näiden ollessa pieniä. Ennen guesthousen avaamista Outi ehti myös työskennellä Inari Event Laplandilla Inarissa sekä Suomen Latu Kiilopäällä. Myös nämä työkokemukset opettivat Outille lisää matkailualasta, mikä on auttanut häntä oman yrityksen kanssa.

Konsta

31.12.2001 Konsta – vanhin poika – syntyi Ivalon terveyskeskuksessa. Koska Konstalla oli kiire tulla maailmaan, meillä ei ollut aikaa matkata 290 km Rovaniemelle, jossa kaikkien lappilaisten vauvojen on määrä syntyä. Oli kylmä talvipäivä, noin -30C. Siitä huolimatta vastasyntynyt ja Outi-äiti kuljetettiin ambulanssilla Rovaniemelle vain pari tuntia synnytyksen jälkeen. Nykyään Konsta on jo täysi-ikäinen ja päätään äitiä pidempi.

6-vuotiaasta saakka Konsta on ajanut omaa valjakkoaan. Alussa hänellä oli 2-3 huskya, mutta pikkuhiljaa hänen valjakkonsa koko kasvoi. Konstan ollessa 10-vuotias, hän tarjosi jo ystävälleen ”taksipalvelua” husky-valjakolla tämän tarvitessa kyytiä Ivalon kylältä meille, puhumattakaan ystäville järjestetyistä omista safareista – ei hassumpaa, vai mitä? Jo teini-iässä käsistään kätevä ja vahva Konsta oli safareilla apuoppaana, missä auttoi myös hänen kykynsä luoda yhteys huskyihin.

Konstan saattoi nähdä myös ruokkimassa koiria tai auttamassa treenaamisessa – taskuraha oli aina tervetullutta.

Peruskoulun jälkeen Konsta päätti jatkaa opintoja matkailualalla. Hän valmistui matkailupalvelujen tuottajaksi Saamelaisalueen Koulutuskeskuksesta toukokuussa 2020. Opintoihin liittyneet käytännön työt hän suoritti perheyrityksessämme oppaana toimien. Heinäkuussa 2020 Konsta astui palvelukseen Ivalon maineikkaassa Rajajääkärikomppaniassa.

Konsta ajaa huskyvaljakkoa.

Konsta

Akseli

Akseli – keskimmäinen poikamme – syntyi vuonna 2003.

Hän oli vasta 5-vuotias, kun Juha-Pekka rakensi omat pienet reet lapsille. Voitte arvata, että pojat olivat innoissaan.

Aluksi Akseli ajoi yhdellä koiralla, vähän ajan päästä hän sai toisen huskyn reen eteen. Alusta alkaen oli uskomatonta kuinka hienosti ja energisesti tämä pieni ja laiha poika pystyi hallitsemaan rekeään. Jopa Juha-Pekka oli vaikuttunut. 25 km retki koirilla oli pian pikkujuttu tälle juniorikuskille!

Täytyy kuitenkin sanoa, että Akseli on aina ollut enemmän kiinnostunut muista urheilulajeista kuin valjakkoajosta. Kouluvuosinaan Akseli on ollut vakiomenestyjä sekä yleisurheilu- että maastohiihtokisoissa niin omassa kunnassa kuin koko Pohjois-Lapinkin alueella. Maastohiihdossa Akseli pärjäsi hyvin myös valtakunnantasolla. Lukio-opintojen myötä urheilu on jäänyt taka-alalle, mutta yhä edelleen Akseli harrastaa mielellään kaikenlaista liikuntaa ja kilpaileekin tilaisuuden tullen, tosin myös tietokonepelit innostavat. Joskus Akselin näkee kick bike-ajelulla huskyjen kanssa, treenaamassa koiria isänsä apuna tai ruokkimassa huskyja. Koulun loma-aikana hän saattaa olla mukana myös safarilla apuoppaana.

Akseli, Guesthouse Husky.

Akseli

Kosti

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, on kolmas poikamme, Kosti, joka syntyi 2006. Kosti oli mukana ensimmäisellä huskyajelullaan jo vauvana.

Tammikuussa 2012 Kosti aloitti oman valjakkoajajan uransa reippaassa -20C pakkasessa. Juha-Pekka saattoi Kostia moottorikelkalla ajaen tämän ohjatessa kahden koiran valjakkoaan 6 km lenkillä. Seuraavana päivä keli oli vielä kylmempi, mutta Kosti halusi mennä taas koira-ajelulle eikä antanut isälleen rauhaa ennen kuin tämä suostui. 12 km retki onnistui hienosti! Oli helppo huomata, että myös Kostilla oli koiravaljakkoajajan verta suonissaan…

Kostista oli kiva hoitaa koiranpentuja ja myöhemmin, kun lasten reki oli aika vaihtaa aikuisten rekeen, oli juhlan aika.

Nykyään teini-ikäinen Kosti hankkii taskurahaa auttamalla koirienhoidossa ja tarhan kunnossapidossa. Viileinä kesä- ja syyspäivinä hänestä on kiva käydä kick bike-ajelulla muutaman koiran ja veljien kanssa sekä talvisella valjakkoajelulla, kun se on mahdollista. Akseli-veljen jalan jäljissä myös Kosti on osallistunut niin maastohiihto- kuin yleisurheilukisoihinkin melko hyvin tuloksin. Kosti pitää myös maastopyöräilystä, laskettelusta, frisbee golfista sekä trampoliinihyppelystä kavereiden kanssa eivätkä tietokonepelitkään ole vieraita.

Kosti, Guesthouse Husky.

Kosti

Huskyt

Perheemme lisäksi täällä asustavat tietenkin myös Alaskan huskymme, mutta niistä kaikista kertomiseen menisi liikaa aikaa. Siispä tulkaa paikan päälle tutustumaan niihin ja meihin henkilökohtaisesti – olette lämpimästi tervetulleita!

Alaskan huskyt Scrappy ja Tami.

Wax ja Scrappy, Alaskan huskyt

”We had the privilege of taking part in the first 5-day husky tour organized by guesthouse husky. We have enjoyed the tour very much. The tour was planned excellent, covering multiple types of landscapes with stunning views. The food as prepared very tasteful during all 5 days.

We would recommend this tour to people who love being active outdoors, willing to be involved in taking care of the dogs (lining them up, feeding, etc) and don’t require luxury for multiple nights in a row.”

Luuk & Daniëlle, Netherlands

”Great location if you enjoy nature. Stunning surroundings and in a way felt very surreal. The huskies are super cute and very loving. We miss all the dogs! We did the 4 hour husky safari twice and it was so much fun. It was truly an experience we will never forget. The guide very helpful and cooked a nice lunch in a hut.”

Onlalinya, Netherlands

”The dog experience is one of the lifetime. They will provide you with boots and overalls that kept us warm all 6 hours of the mush. The guide was very experienced and also an excellent cook as we had a lunch in one of the forest huts. Dogs were awesome. We used other service for Aurora spotting through the lodge and it was very good. The lodge has a sauna, small kitchen to handle your lunch or snack, tea, etc. it also has a large deck upstairs to watch the skies. It is a very short drive from Ivalo but nicely hidden in the woods unlike other by the road guest houses.”

Magdalena M

”Our family love dogs and the two day husky safari was truly a memorable experience for my family of 5. Travelling over the snow covered terrain and over frozen lakes, with breath taking scenery made the trip seem shorter than it really was and kept us from thinking about the cold.

Our guides were really wonderful in taking care of us, preparing the meals, and helping us along each time we fell off the sled. A big thank you for a really enjoyable trip.”

Alban Kang from Singapore

Tervetuloa kokemaan ikimuistoisia elämyksiä!

Tervetuloa kokemaan ikimuistoisia elämyksiä!

Tule nauttimaan unohtumattomasta huskysafarista ja lappilaisesta elämästä!